2017. július 13., csütörtök

Kérdezz-felelek - válaszok

Míg a madarak szétszedik a tetőablakon levő szúnyoghálót, addig én úgy döntöttem, végre megválaszolom a kérdéseket, amiket a születésnapi bejegyzésben nyitott Kérdezz-felelek-es kis játékhoz… vagy lehetőséghez kaptam tőletek. Igen változatos kérdéseket kaptam, némelyiken igencsak el kellett gondolkodnom, szóval sikerült próbára tennetek!


Az eddig megírt történeteid közül melyik a kedvenced?
Ez nehéz, mivel mindig azt tartom kedvencemnek, amelyiken épp dolgozok… Teljesen a hangulatomtól függ. Ha ér valami sugallat, legyen az egy cikk, egy filmrészlet vagy csak egy egyszerű kép, ami esetleg valamelyik történetemet idézi fel bennem, akkor hirtelen az kerül az első helyre, amelyikhez ez a sugallat köthető. (Van ennek egyáltalán értelme?) Mivel mindegyik művembe sok időt fektettem, mindegyiken sokat rágódtam (most a három „nagy”-ra gondolok), így azt hiszem, egyformán szeretem őket.

Melyiket (volt) a legnehezebb megírni?
Ez már egyszerűbb: egyértelműen a Windfall pilléreit. A többi történetemmel ellentétben itt négy fő karakter van, akik ráadásul teljesen különböznek, ebből adódóan teljesen máshogy kell megszólaltatnom őket. Persze igyekszem mindegyik karakterembe csempészni magamból is valami kis apróságot (pl. Barton némasága, ami egy saját élményemből fakad, vagy Flynn gyűlölete a versek iránt, amihez szintén egy saját élmény fűződik), de mind teljesen más jellemek, mint én, így nehezebb is őket gondosan kidolgozni, cselekedtetni meg még bonyolultabb, hiszen négyféleképpen kell gondolkodnom.

Van olyan sztorid, amit még nem publikáltál, de megírtad és csak arra vársz, hogy kitehesd?
Jelenleg csak Ginsinetti versenyére írt novellám várakozik arra, hogy közzétegyem, de hosszabb lélegzetvételű munkám nincs. Az elkészült műveim már mind publikálás alatt állnak, viszont készül a Stinger 4 vázlata, valamennyi meg van írva a Csillagtolvaj következő részéhez is, illetve tervezek egy újdonságot, amiről egyelőre nem szólnék semmit, mivel még nagyon a jövő zenéje, és még csak az alapok vannak meg hozzá. (Viszont, ha nagyon-nagyon furdal a kíváncsiság, elég szétnézni a blogon, mert már hintettem el utalást ezzel a jövőbeli sztorival kapcsolatban.)

Ki a kedvenc karaktered?
Megint csak nehezemre esik választani, hiszen mindegyik szereplőmet másért szeretem. Stingert a kitartása miatt (én a helyében már tuti összeroppantam volna az események súlya alatt), Walkert a megbízhatósága miatt, Connort azért, mert olyan rejtélyes (és még meg sem mutatta, mire képes igazán), Kincaidet az esze végett, Sky Brandtet azért, mert szókimondó, vagány csajszi, aki még kiskorában sem riadt vissza soha semmitől. Crosst szintén szókimondó magatartása miatt, valamint azért, mert ő aztán nem hunyászkodik meg senki előtt, Pace-t azért, mert tök mindegy, mi mindenen ment át, a végén hű maradt önmagához, Bartont bátorsága és önzetlensége miatt, Flynnt pedig azért, mert mindig is társai érdekeit nézte a sajátjai helyett.

Ki az, akit a valóságban is szeretnél magad mellett tudni, ha fel tudnád éleszteni?
Húha… talán most Kincaidre lenne a leginkább szükségem. Stingert is talpra állította, és nekem sem ártana egy jó nagy adag önbizalom meg kurázsi.

Melyik a kedvenc dalod? Szoktad hallgatni írás közben? Ha igen, segít?
Ez nagyon gyakran változik. Jelenleg az Imagine Dragons Believer-jét hallgatom rongyosra, de már vannak új számok a láthatáron.
Írásra megvan a saját kis zenegyűjteményem, amiből a Zenéim íráshoz bejegyzéssorozatban adok ízelítőt. Igaz, csak nagyon ritkán hallgatok írás közben, mivel főleg csendben szeretek dolgozni, legyen szó bármiről is, ami a figyelmemet igényli.

Szoktál más blogokat olvasni?
Igen, bár keveset, mivel nem ülök olyan sokat gép előtt, hogy az egész napomat blogok böngészésével töltsem. Meg most inkább Wattpad-túrán vagyok. A sok szenny ellenére egész sok minőségi alkotásba botlottam, amik már mind az olvasólistámon várakoznak.

A bloggerek közül kikkel vagy jóban?
Egyet emelnék ki: Rainát, akivel már évek óta tartom a kapcsolatot, és szinte napi szinten beszélünk. A stílusunk persze ég és föld, de ez nem okoz gondot. Az ő unszolására regisztráltam pl. facebookra is, mert azon keresztül a legegyszerűbb chatelni. De persze ki kell emelnem néhány embert a kihívásblogról is. A 300-asoknak köszönhetem, hogy megismerkedhettem pl. Zsazsi munkáival is.

Hamburger sült krumplival vagy pizza?
Ritkán eszem mindkettőt, szóval ha esélyem van rá, akkor a kettő együtt is jöhet. :’D

Vattacukor vagy jégkása?
Hűha, nem is tudom, mikor kóstoltam ezeket utoljára… Szintén a kettőt együtt. :D

Van különbség aközött, hogy milyen műfajban és zsánerben olvasol és írsz legszívesebben?
Igen, eleve másképp állok neki az olvasásnak is, mások az elvárásaim, ha pedig írásra kerül a sor, szintén. Bár úgy érzem, már kialakult… vagy legalábbis kialakulóban van egy stílus, amit reprezentálok, azért van különbség a történeteim között. A Csillagtolvaj megköveteli a sokkal közvetlenebb hangnemet, Sky maga meséli, milyen kalandokon esett át, kiszól az olvasóhoz. A Stinger esetében már az írás elkezdése előtt tudtam, hogy rövidebb fejezetek, gyorsabban pörgő cselekmény fogja jellemezni. Ezzel szemben a Windfall pilléreiben az események kicsit lassabban, de annál mélyebben zajlanak, hiszen egy párbeszéd nem ér véget 2-3 oldal után, mint a Stinger esetében, hanem sokkal hosszabbra nyúlik. (Bár nem igazán tudom, hogy jól feleltem-e erre a kérdésre—mea culpa—azért remélem, jó irányban tapogatóztam… talán… egy kicsit…)

Melyik az a történeted, ami az ötlet megszületésétől a megvalósításig a legtöbbet változott?
A Stinger és a Windfall pillérei.
Stinger az első variációban egy egyszerű, átlagos lány lett volna, aki tudomást szerez a Játékról, ezért csuklópántot kapva részesévé válik, és az olvasó vele együtt térképezte volna fel az egész rendszert. Shane Connor pedig Natalie Dentához hasonlóan egy KIB-ügynökként tengette volna a napjait. Örülök, hogy végül nem ez a variáció maradt (holott már vagy 10 fejezetet megírtam), mert a jelenlegi (végleges) verzió jelentősen több rejtélyt hordoz magában.
A Windfall pilléreiben először vámpírok lepték volna el Windfallt, ám egy harmadik ellenség megjelenésével a vámpíroknak és a vámpírvadászoknak össze kellett volna borulnia közös otthonuk védelme érdekében, ami persze nem lett volna egyszerű, hiszen egymás ellenségeiről van szó. Ehhez csupán vázlatok készültek el (a karakterek is egyébként teljesen mások lettek volna), és bár izgisen hangzik ez a verzió is, rájöttem, hogy a vámpírok nem az én műfajom. Valahogy sehogy sem bírtam elkezdeni.

Szerinted mi történne, ha Stingert, Skylart és a Windfallos csapatot összeeresztenéd?
Valószínűleg egész jól kijönnének egymással, hiszen ha különböznek is, egy valami közös bennük: mind harcolnak valamiért. Mind tudják, hogy ha valamit meg akarnak szerezni, ha valamit el akarnak érni, azért keményen meg kell küzdeniük. Persze a fő karaktereim nagy része még fiatal, de már annyi megpróbáltatáson estek át, és már annyira hányattatott a múltjuk, hogy biztosan rátalálnának a közös hangra. Nos, előbb-utóbb biztos.

Szerinted melyik főszereplőd, hogyan tenné túl magát azon, hogy ő csak egy kitalált szereplő?
Stinger talán beleroppanna… szerencsétlen így sem tud szinte semmit önmagáról, amit pedig kiderít, az mind rettenetes.
Sky talán nem is tudná, hogy reagáljon rá, hiszen annyi furcsaságot látott már a végtelen űrben, hogy igazából nem is jelentene számára ez olyan hatalmas meglepetést. Persze ha rákérdezne a Kapitánynál, hogy ő mit szólna hozzá, Yeager valószínűleg kiröhögné, és körbekérdezne, a legénység melyik tagja csempészett valamit Sky italába.
A szedett-vedett négyest valószínűleg felkavarná a dolog, de ez is csak erősíteni a küldetéstudatukat: őket azért írták/teremtették meg, hogy szembeszálljanak az ádáz Xitanokkal, és védjék, amit még védeni lehet.

Melyik a kedvenc valós, illetve a kedvenc kitalált helyszíned?
A kedvenc valós helyszínem a szobám, mert általában ott ülök le írni, és ott születnek a jobbnál jobb (kétségbeesett kacaj…) fejezetek. Oké, egyébként az északi tájak. Bár rosszul bírom a hideget, egyszerűen nem bírok betelni a gondolattal, hogy egyszer Svédország északi csúcsában a helyiekkel tonhalazva csodálhassam a sarki fények játékát az égen…
A kedvenc kitalált helyszínem mindenképpen Windfall. Imádom az erdőt, és egyáltalán nem zavar a nedvesebb, ködös időjárás. Nagyon-nagyon szívesen túráznék Windfallban, csak hát a démonok…

Te hogy boldogulnál Stinger helyében?
Hahahahahaha…. én már rég meghaltam volna. Igaz, hogy a trükkjeit én találom ki, de belőlem hiányzik a kék fény, az erő, a képzettség, szóval… ja. Azért az ész oda nem elég, nem mintha én olyan nagy zseni volnék… Sőt, az is lehet, hogy amit én működőképesnek titulálok, a valóságban csúnyán besülne…

Sportolsz valamit?
Egy kis kondi, súlyemelés, csak hogy erősebbnek érezzem magam, és formában legyek. Minden vágyam, hogy táncolhassak, de sajnos erre a környezetmben nem igazán van lehetőség.

Hogyan vészeled át az írói válságot?
Bevallom, mostanság nem volt ilyenben részem. Inkább az a baj, hogy tele vagyok ötletekkel, és nem győzöm őket megvalósítani. Nem is sikerül mindegyik, legalábbis most még. A suli mellett örültem, hogy egy keveset írhattam, szóval meglátjuk, a nyár mit hoz.
De persze én sem most kezdtem, szóval voltam már írói válságban. Pocsék érzés. Az még pocsékabb, hogy ilyenkor nem tehetsz semmit, félre kell raknod az írást egy rövid időre. Ezt az időt más hobbik kipróbálására használod, és előbb-utóbb, mikor kellőképpen kipihented magad, újult erővel fogsz visszatérni. Ha pedig ez sem segít, el kell gondolkodni azon, hogy valóban jó ötlet-e azt a sztorit írni, amivel épp vesződsz. Mert az is lehet, hogy menne az írás, csak éppen azzal nem boldogulsz, amivel szeretnél, miközben egy más műfajban viszont nem bírnál leállni. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.

Zárásképpen szeretném megköszönni, hogy próbatétel elé állítottatok, fun volt válaszolgatni. Ha esetleg még lenne bármiféle kérdés, továbbra is szívesen várom őket!

6 megjegyzés:

 1. Szia!
  Hűha, ez egy nagyon jó bejegyzés lett! A kérdések érdekesek voltak, csak úgy, mint a válaszaid! Nos, utólag is boldog blogszülinapot!:D

  Ui.: Kicsit most lemaradtam az olvasással, ezért nem is írtam kommentet, de ha majd végre itt is nekiállok olvasni, akkor írok!:D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hali! Én köszönöm a kérdéseket! ^^

   / Okés, én nem sürgetek senkit, a blog megvár. :D

   Törlés
 2. Yoh!

  Remek kis bejegyzés lett *vállveregetés az írónak és a kérdezőknek*
  Na, nekem akkor lenne még 1 kérdésem. Mármint az én figyelmemet úgy tűnik eddig elkerülte, hogy nem a Gyilkos a sötétben lesz az utolsó Stinger történet. Tetralógiának szánod vagy lesz Stinger 5 is?

  üdv, Zsazsi :3

  ui.: Ott a nevem *.* Én is imádom ám a te háromszázasaidat, de tény, a Csillagtolvaj a favorit :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hali! Örülök, hogy tetszett. ^^

   Nem tudom, ki kezdte el terjeszteni, mert nem te vagy az első, aki úgy gondolta, hogy a Stinger trilógia lesz. Nem rémlik, hogy említettem volna bármikor is, hogy trilógia lesz belőle (de persze lehet, hogy tévedek?). Szóval, hogy válaszoljak: yep, lesz Stinger 5 is... 6 is... megvan az egész történet a fejemben, de azt még én sem tudom, pontosan hány ilyen kis kötetbe fog beleférni. :D (Már ha sikerül egyáltalán eljutnom odáig... szeretnék, de majd kiderül.)

   Igen, ott a neved. :DD ^^
   Oh, a Csillagtolvaj... Íródik... (oké, már mióta mondogatom ezt), csak kicsit megakadtam. Talán tényleg túlvállaltam magam. Mindenképp érkezni fog... egyszer mindenképp. xd

   Jolt

   Törlés
  2. Jó hír aStinger rajongóknak. Szerintem a trilógia gondolata generációs ártalom. Nem azt mondom, hogy minde nem egykötetes sztoriból trilógia lesz, de mégis.

   Én türelmesen várok (csak ahol adódik az alkalom, képtelen vagyok kihagyni az említését), nehogy túlhajtsd magad! Itt a nyár :3

   Törlés
  3. Lehet, de az olvasók valóban örülhetnek, mert nem ér véget a sztori a harmadik kötet után. :D

   A következő dolog, amit írok, mindenképpen a Csillagtolvaj lesz, mert amíg a folytatások vázlatán dolgozom a Stinger és a Windfall esetében, addig simán elkészül az 5. rész hozzá. :D

   Törlés